Page 1 of 1

Utility Build Paint Issue

Posted: Fri Jun 19, 2015 9:10 am
by largej
Hi Folks,
I am at the finish coat stage and after 2 coats of finish with Interlux paint I am getting lines or ridges. I used their primer and before that I had 5 coats of epoxy over fiberglass. I had that finish like glass - took awhile but was perfectly smooth. I maintained that finish after primer. Now I have these ridges. Ist coat I did rolling with a foam roller and tipping with a good brush. Sanded down and 2nd time I used a foam brush be the results are the same.
I am doing all the work in the basement so temps are constant but humidity does go up and down here in the Northeast. Vendor suggested thinning. I thinned rolled it without tipping it is better but still not perfect. Any suggestions?
Thanks - Jim

Re: Utility Build Paint Issue

Posted: Sat Jun 20, 2015 5:49 am
by vupilot
I apply it just like in this video and had great results. Foam roller then tip with brush. https://www.youtube.com/watch?v=k-SGcSlNmoo Maybe instead of thinning try a flow agent. You can get them for water and oil based paints at Lowes and Home Depot. I used the Flood brand ones.

Re: Utility Build Paint Issue

Posted: Sat Jun 20, 2015 10:33 am
by Cabron
At this point you you will have to sand it perfectly smooth again.

Use 220 grit. Use ample amounts of paper and sand horizontally.

Thinning the paint is key. I think about 10% is the max. then roll and tip.

I found paint is best applied in one direction. You can paint it lengthwise on the bottom,
and Chine to Sheer on the sides. I made the initial mistake of rolling in multiple directions
when I first applied my paint. It did not work at all. Remember, Up and down on the sides and lengthwise
on the bottom. Only work a 12" wide section at a time with the roller and quickly feather with a brush.

You need a fairly stiff hold of the brush when you are tipping. It`s not a dusting action, it`s more more like a drag action
of the paint, especially at the edge of the 12" section you just painted. Remember, you need to move fairly quickly
along. Don`t spend too much time in one area. Keep moving. You should be able to paint one side in about 40 minutes

Hope this helps

Re: Utility Build Paint Issue

Posted: Sun Jun 21, 2015 10:43 am
by largej
Thank you both! The video helped and getting advise to re-sand smooth was affirming - I think I have sanded off more that I put on... I still have another coat or two but I see a huge improvement and know what needs to be done to make it perfect. What do i put on over the paint? I am keeping the spray rails and stem strip bright. I am painting the side a light almond. Maybe wait till all is painted and then do the poly as a clearcoat?
Thanks for the help and advise.
Jim

Re: Utility Build Paint Issue

Posted: Mon Jun 22, 2015 12:28 pm
by Cabron
That looks great Jim. You can`t ask for more than that.

It`s so easy to get all fussed about perfect paint. I think we can only expect so much when
rolling and tipping.

If you can get a shop to spray a 2 part clear coat, you would be right on the money.

I can`t afford it myself but It certainly would be a great measure of protection if you can.

:)